Litt om Sarpsborg Havfiskeklubb

Det var i 1974 at Sarpsborg Havfiskeklubb så dagens lys. Tanken om en egen havfiskeklubb begynte faktisk å spire hos noen sarpinger som var medlemmer i gamle Moss Havfiskeklubb, som den gang var den eneste havfiskeklubben i Østfold.

En varm  augustkveld i 1974 samlet en gjeng ivrige fiskere seg til det første konstituerte møtet i klubbens historie. En del av de frammøtte visste knapt hva havfiske var, men lærdommen kom etter hvert. En ny klubb, Sarpsborg Havfiskeklubb (SHK), ble stiftet.

I Sarpsborg Havfiskeklubb, som i de fleste klubber, dannet det seg etter hvert en gruppe ivrige fiskere.
Flere av disse er akrive fiskere i dag. Nye mennesker har kommet til under årene og andre har forsvunnet. Slik er det bare.

Men SHK er en aktiv og godt drevet klubb. Faste fisketurer og medlemsmøter hører til, sammen med årets høydepunkt, årsfesten med premieutdeling for årets klubbmesterskap og hyggelig samvær.

Sarpsborg Havfiskeklubb har i over tredve år arrangert Østfoldfestivalen i havfiske i Oslofjorden, med besøk fra nær og fjern.
Mange flotte pokaler og gavepremier har blitt delt ut i årenes løp. Været har nok ikke alltid vært på vår side, og festivalen har nok for en del ferske havfiskere vært rene manndomsprøven. Men vi har da fått vår kvote godvær også. Fisket på festivalene har vel vært varierende, fra tre – fire hundre kilo og opp til fem tonn.

Klubben har gjennom årene fostret mange gode havfiskere. Vi har flere ganger gjort det bra i NM, både vanlig havfiske og tynnline, både individuelt og lag, junior som senior. Mange store fisker har det også blitt i årenes løp, og ennå har vi mye å hente i årene som kommer.

Sarpsborg Havfiskeklubb fremstår i dag som en sterk og levedyktig klubb. En veldrevet og god klubb for fiskeglade damer, menn og juniorer å være medlem i.

Det er vel derfor en del av oss aldri har hatt tanke om å gi oss med denne sporten.

Sarpsborg Havfiskeklubb har de senere årene hatt en ganske stabil medlemsmasse på ca. 45 medlemmer.
Alle medlemmer ser vi ikke like ofte, men vi har en aktiv kjerne som bidrar og deltar på det som skjer i eller gjennom klubben.

Men vi har også plass til flere fiskeglade damer, menn og juniorer!

Klubben arrangerer klubbturer for sine medlemmer ca 10 ganger i året. I vinterhalvåret fisker vi mest i Drøbaksundet. Der er det kort vei til fiskeplassen, og muligheten for sei, kolje, lange, stor hvitting og torsk er gode. Det er spesielt fiske etter sei som Drøbak er mest kjent for.
Her kan man ikke hvilefiske på bunnen om man skal lykkes. Nei, skal man få bra fangst i Drøbak må man være aktiv, og lete etter fisken gjennom alle vannlag.
Men det kan jo slumpe at man detter borti stor fisk på bunnen. Hva sies om kveite, eller kanskje en lange på mellom 20 og 30 kg?
Det er ingen umulighet i Drøbaksundet. Siden fisket i Drøbak gjennom flere år har vært ganske bra, har vi fisket mest der de senere årene.
Tidligere la foreningen mange av sine turer utenfor Hvaler, men siden fisket på den kanten i noen år nå har vært dårlig, ble det mer og mer Drøbak.

På Hvaler kunne det også tære hardt på lageret av sjøsjuketabletter om ikke værgudene var på vår side.

De siste åtte årene har vi hatt en «Ut på tur-komite» i klubben. Denne har til oppgave å organisere 2-3 turer (langweekend) for klubbens medlemmer.
Dette er populære turer som klubben sponser en del av. Vi har blant annet besøkt: Frøya, Sula, Nusvåg i Finmark, Sørøya,
Sauøya ytterst i Trondheimsfjorden etc. og flere spennende reisemål blir det i årene som kommer.

På årsfesten i februar/mars, hvert år skal klubbmesteren kåres. Denne festen går av stabelen på Arbeidernes Jeger- og fiskeforenings klubbhus på Baterød, øvre Kurland).
Her har også klubben sine medlemsm medlemsmøter den andre torsdagen i hver måned kl. 19.00.

Klubben arrangerer hvert år Østfoldfestivalen den siste helgen i august. Dette skjer fra Engelsviken i Onsøy. Hit kommer havfiskere fra store deler av landet for å kjempe om heder og ære. Dette betyr at klubbens medlemmer bedriver sin hobby i samkvem med fiskere fra andre havfiskeklubber i landet. Sarpsborg havfiskeklubb er tilsluttet Norges Havfiskeforbund (NHF). NHF samordner de ulike havfiskefestivalene i landet. Og når fiskeåret er omme, kan en Norgescup-vinner kåres. Er man en ivrig fisker, er det mange havfiskefestivaler i vårt landstrakte land som kan lokke. Bare rundt Oslofjorden er det en 7 – 8 stykker man kan delta på, bl.a. Østsidecupen

Se: www.norgeshavfiskeforbund.no. Her finner du nyttig informasjon om festivaler etc.

Er du så klar for å bli en del av en sosial og fiskeglad gjeng som har bøyde stenger og ramsalt sjø på hjernen?

Vel, da får du ta kontakt med en i styret
for mer informasjon,
eller møte opp på Baterød
2. torsdagen i hver måned kl. 19.00