Kopirett © 2018 Sarpsborg Havfiskeklubb. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU/GPL License.
   

 Det er lett å gå seg vill i den enorme utstyrsjungelen som finnes på markedet i dag. Det er mange leverandører og mange meninger om hva man trenger. Men ikke velg noe billig «bensinstasjon-utstyr». Det vil bare gi mer problemer og frustrasjon enn glede.  

 

Stang, snelle og snøre trenger ikke å være så dyrt så du føler at du ikke har råd. Man kan få utstyr i så og si alle prisklasser, men hør helst med noen som er aktive havfiskere for å få råd og tips. Kjedelig å kjøpe «katta i sekken».  

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

  

 

De tre største investeringene du trenger er stang, snelle og snøre. 

 

 

                   

Når det gjelder stang er det utrolig mye å velge mellom. En havfiskestang er delt inn i vektklasser målt i pund. Det vil si at en stang på 50 pund er gjerne beregnet på fiske med tyngre søkke til dypere vann, men en stang på 15 pund er beregnet til grunnere vann og lettere søkke.

 

Det mest vanlige er å bruke en stang på 20-30, men det er litt smak og behag. Hvor lang stanga er, om du skal fiske med agn eller om du skal pilke.

 

Hovedsaken er at du finner en stang i en prisklasse som er overkommelig og at DU liker stanga. I en utstyrsforretning så kan du fortelle hva slags fiske du skal bedrive med. Da kan de å ta frem flere stenger i den «klassen» du vil ha og du kan kjenne om du får «godfølelsen» med noen av de stengene.

 

 

 

 

 Av sneller er også en helt enorm utstyrjungel. Det er mange leverandører og hver av disse har mangfoldige havfiskesneller. Det er stort sett bare multiplikatorsneller som duger og blir brukt. Men disse er svært forskjellige.

 

Spakbrems, stjernebrems, dybdemåler, senefører, 1 eller 2 gir og ikke minst forskjellige størrelser. Hva skal man velge? Mange velger å kjøpe sneller uten senefører, pga. at disse kan begynne å krangle ved stor påkjenning, men det er mange som liker sneller med det.

 

Ved vanlig norsk havfiske trenger man til vanlig ikke mer enn 1. gir. Men fisker man veldig dypt med tunge søkker er 2 gir en fordel. At sneller har to gir vil si at de har et høygir og et lavgir. Ved høygir får snella høy utveksling, og ved lavgir har snella lav utveksling. Det betyr at på lavgir blir det lettere å sveive inn enn ved høygir.

 

Stjernebrems/spakbrems er mest smak og behag, noen sverger til det ene og andre sverger til det andre.

 

Dybdemåler er det veldig vanlig og bruke siden fisken ikke alltid står ved bunnen. Det finnes løse dybdemålere å få kjøpt til å sette på stangen, men noen sneller har det innebygd. I tillegg fins det flere typer flerfarget multiline.  Da må man bare følge med på fargene hvor langt nede man fisker.

 

Det er ikke vits i å kjøpe ei stor snelle.  Man for masse multifilament på snellene.  Hør med noen i havfiskeklubben og hør litt på hva de bruker. Da har du en liten pekepinn om hva du skal velge. I utstyrsbutikkene kan du kjenne litt på de forskjellige og finne ut hva du liker best.

 

 

 

 

 

 

                          

Den siste store investeringen er snøre. Så og si alle bruker multifilament idag. Det er et tynt snøre med stor bruddstyrke. Rundt 0,30mm multi tåler ca 20 kg, men med monosene må man ha opp imot 0,70mm for å få samme bruddstyrke. Dette fører til at man kan bruke lettere søkke fordi med tynnere snøre blir det mindre avdrift.  Men du trenger ikke over 0,28mm multi. Tenk også på at hvor tykkere sene jo mer avdrift, og det fører til at du må ha tyngre blylodd.

 

På snørefronten er det ikke en så stor jungel å velge mellom. Noen er mer populære enn andre, men her er det mye smak og behag. Stort sett alle multifilamentene er laget av det samme materialet. Det er ikke billig for slikt snøre, men kan holde i mange år. Prisen er veldig forskjellig fra merke til merke.

 

Men kjøper du en storspole får du det en del rimeligere. Kanskje kjøpe det sammen med noen andre? Eller så har du en del i reserve til en senere anledning.

 

 

 

 

 Alt dette som er satt opp her er IKKE en fasit, men et lite innblikk på utstyrsfronten i havfiske. Det finnes vanvittig mye utstyr å velge mellom og det aller viktigste er å ha utstyr som DU liker og passer til ditt fiske. Man kan kjøpe hele sett til kanskje en tusenlapp, eller bare ei snelle til mangfoldige tusen. Men jeg anbefaler ikke å kjøpe noe billig juggel, men heller fiskeutstyr fra et anerkjent merke.

 

Det er ikke noe som er så kjedelig som å få på drømmefisken også knekker stanga, snella ryker eller at snøret ryker. Hvis du legger litt mer i utstyret så vil du få mer glede av det og i de fleste tilfeller varer utstyret lenger.

           

 

Nå har vi gått igjennom stang, snelle og snøre.  Nå skal vi se nærmere hva vi skal feste i enden av snøret.  Det må knytes og da ser vi først på knutene vi bruker.

 

Når det kommer til knuter er det mange å velge mellom og alle har sin favoritt. Noen er enkle å få til mens andre er vanskelige og trenger en del trening med før man får det til. Bare ha det litt i minnet at en knute blir en svakhet i snøret og jo færre knuter jo bedre...

 

Blodknute:

 

 

 

 

Denne brukes til å skjøte sener. Vil anbefale og ta en 5-6 tørner og ikke 3 som bildet viser.

 

 

 

 

 

 

Dobbel slukknute:

 

 

 

Denne brukes til å knyte på kroker, swirvler, sluker osv. Denne er enkel å få til og har høy bruddstyrke. Anbefales å ta en 5-6 tørner på denne også.

 

 

 

 

 

Opphengsknuter:

Her er to eksempler på opphengsløkker. Disse blir brukt til å lage opphengere. Er litt mer vriene å få til, men øvelse gjør mester!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette er bare noen få knuter som blir brukt mye i havfiske. Det finnes andre og dette er bare et lite utvalg. Husk at alle knuter fuktes før man strammer til. Det gir bedre bruddstyrke og det er jo kjedelig å miste storfisken ved at knuten «går opp.»

 

 

Oppsett ved fiske med bom: 

 

 

 

 

Slik ser et enkelt oppsett ut ved fiske med bom. Legg merke til at i enden av opphengerne og slepet skal det knytes kroker, og at ikke slepet blir for langt så det hekter seg opp i opphengerne. En ca. 40-50 cm er passe.

 

 

 

 

 

 

Kroker:

Det finnes mange typer kroker og mange leverandører. Hva skal man velge? Det finnes kroker med bøyd hode, rett hode, sirkelkroker, svarte, røde, blanke osv. Sirkelkroker blir brukt mer og mer, og mange fiskere har gått over til denne typen kroker. Det finnes ingen fasit for hva man kan bruke, men mange mener at sirkelkroker er fremtidas krok. Og flesteparten bruker sirkelkrok ved agnfiske.   Det aller viktigste er at kroken alltid er skarp.  

Kroker finnes i forskjellige størrelser. Str 12 er en veldig liten krok, men en krok i str 6/0 er en veldig stor krok. For å prøve å vise det på en enkel måte se i diagrammet under.

 

 

De mindre størrelsene brukes ved poengfiske, hvor det gjelder å få flest antall forskjellige fiskeslag. De større størrelsene brukes ved vanlig havfiske. I Drøbak er det mest vanlig, ved normalt havfiske, å bruke størrelse 3/0 til 4/0.  Men det kommer litt an på hva man skal fiske.  

 

 

Søkker:

Det blir brukt søkker på 200 gram og oppover. Det kommer an på strøm og vind, men søkker på ca.300 - 400 gram er i utgangspunktet et greit valg ihvertfall hvis man tenker på fiske i Drøbak. Skal man derimot ned på større dyp kan man gå opp litt i vekt.

 

 

Tackler:

Her er det utrolig mye å velge mellom og det er ingen fasit på hva som gir mest fisk. Mange av de du kjøper er stort sett ikke gode nok. For mange kroker, feil lengde osv. Dessuten stoler ikke jeg på knutene som er på disse man kjøper. Derfor lager jeg disse selv. Da kan jeg ihvertfall ikke skylde på noen andre hvis knutene eller sena ikke holder mål. Senetykkelse på tackle er vanlig å bruke ca 0.70 monosene.   Men husk at man kan ikke ha mer enn tre enkeltkroker på samme tackel.  Eller 2 enkeltkroker og en treblekrok hvis man f.eks. fisker med en pilk.  Vi fisker etter fiskereglene til Norges havfiskeforbund.  Reglene ligger på deres hjemmeside hvis noen ønsker mer info.

 

 

Agn:

De aller fleste fisker med agn, men ta gjerne med noen få pilker for sikkerhets skyld.  Men for all del unngå svenskepilken.  Den "skjener" i vannet og da vil man fort komme bort i de andre som fisker.

Av agn er det heller ingen fasit på hva som gir mest fisk, men gjerne en cocktail av flere typer.  Agn gjerne med makrell, sild og reke på en gang eller prøv deg fram litt.  Noen ganger vil fisken bare ha makrell, mens andre ganger biter den bare på reke. Det er ihvertfall disse tre nevnte agntypene som blir mest brukt.   Men du kan også prøve med scampi, gulp eller blåskjell.

 

 

Da har vi kommet oss gjennom alt av fiskeutstyr og diverse fremgangsmåter man trenger for å få en vellykket fisketur.  Det er sikkert mye mer vi kunne kommet med her, men det finnes grenser for hva man kan ta med.  Her er ihverfall en del nyttig informasjon som dere kan bruke og vi håper at dette er veien for at dere skal få den berømte storfisken.  Ta gjerne kontakt med en i klubben hvis det er noe du lurer på.

 

Skitt fiske!!